Sunday, August 9, 2015

Congo Bars untuk Jamuan Raya Sekolah 


Bahan-bahan:
315 g tepung gandum
2 1/2 sudu kecil b. powder
  1/2 sudu kecil garam
150 g butter
320 g gula perang (akk guna 220g aje)
3 biji telur (gred A)
1 sudu kecil esen vanila
250 g choc chips
1 cawan kekacang
kepingan badam untuk hiasan (optional)

Cara-cara:
Ayak tepung, b.powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata hingga butter sebati.
masukkan terur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
masukkan esen vanila.
masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikt.  Akhir sekali masukkan choc chips dan kekacang.  Tunagkan dalam loyang dan ratakan permukaan adunan.
Bakar pada suhu 170'c selama30 minit @ sehingga masak (bergantung kepada oven masing2).

No comments:

Post a Comment